Vajinal yolla kendiliğinden doğamayan ya da uygulanan medikal tedaviler neticesinde doğurtulamayan yavruların, cerrahi yollarla rahimden çıkarılması sezaryen doğum olarak adlandırılır.
Günümüzde gelişen tıbbi teknolojilerin sayesinde sezaryen doğum köpeklerde zor doğum neticesinde yaşanabilecek tehlikelerin minimize edilmesi ve yavruların sağlıklı bir şekilde dünyaya getirilmesi için büyük avantajlar sağlamaktadır. Yine de köpeklerde sezaryen doğum rutin olarak başvurulan bir yöntem değildir.
Hamile köpeklerin pelvis çatılarının dar olması, yavruların normalden büyük boyutlara sahip olması, doğum sancılarının azlığı, fetüslerin doğum pozisyonunun hatalı olması gibi durumlarda köpeklerde sezaryen tercihten ziyade bir zorunluluk olarak ortaya çıkar.
Köpeklerde Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?
Köpeklerde sezaryen doğumların büyük bir kısmı plansız olarak gerçekleşir. Diğer bir deyişle hamile köpekler doğum sürecine girerler, birkaç saat doğum gerçekleşmez ve doğumda zorlandıktan sonra veteriner hekimlere ulaştırılırlar.
Bu aşamada dişi köpeklerin susuz kalma ihtimalleri oldukça yüksek olduğu için ilk olarak kaybettikleri sıvıların veya elektrolitlerin damar yolu ile verilmesi gerekecektir. Ek olarak veteriner hekimler anne adaylarının şokta olup olmadığını da belirleyeceklerdir.
Köpeklerde sezaryen doğum sırasında anestezi yöntemi seçimine dikkat edilmesi gerekir; genel anestezinin yavrulara zarar verme ihtimali bulunur. Köpeklerde sezaryen doğum öncesi alt karın bölgesi tıraş edilir ve temizlenir. Bölgenin tamamen sterilize edilmesine dikkat edilmelidir.
Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra köpeklerin göbek deliğinden pubis bölgesine kadar uzanan bir kesi atılır. Atılan kesi yavruların çıkarılabileceği boyutlarda olmalıdır. Tüm yavrular rahimden çıkarıldıktan sonra yavruların emzirme süreçlerinin engellenmemesi adına subkütiküler dikişle sütüre edildikten sonra kapatılır.
Yorum Yap