Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan resmi duyuru ile evcil hayvanlara mikroçip uygulaması zorunluluğu geldi. Yapılan resmi açıklamada, köpek sahiplerinin köpeklerine, Resmi Gazete’ de yayınlanan kanun yönetmeliğine göre; 1 Ocak 2021 itibariyle mikroçip taktırması ve pasaport çıkartması gerekiyor. Kedi sahiplerinin ise 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde kedilerine mikroçip taktırması ve pasaport çıkartarak kimliklendirme işlemini yaptırması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’ ndan Veteriner Doğa Erdinç, mikroçip uygulamasına ilişkin kanuna uymayanların hukuki yaptırımlara maruz kalacağını söyledi.
Resmi duyurunun ilk maddesinde uygulamanın amacının evcil hayvanlar arası bulaşıcı veya kalıtsal olan hastalıkların kontrolünü sağlamak ve evcil hayvan sahiplenmenin kayda tabi tutulması olarak belirtiliyor. Böylece, sonunda pervasızca kedi köpek sahiplendikten sonra gereğini yerine getirmeyip sorumluluktan kaçmak ve onların da canlı olduğunu unutmak tarihe karışıyor.
İçindekiler
Mikroçip Nedir?
Mikroçip içerisindeki 15 karakterden oluşan dijital kod numarası ile kedi veya köpeğinize bir kimlik numarası oluşturuyor. Mikroçip deri altına veteriner uzmanlığında yerleştiriliyor ve böylece dünyanın neresine giderse gitsin ufaklığınızın kimlik kaydı kendisiyle birlikte seyahat ediyor. Uygulama sayesinde kedi veya köpeğinizin kaybolma şansı yok. Çünkü mikroçipindeki kimlik numarası üzerine atanan, adınız ve telefon numaranız gibi sahip bilgileri sayesinde en ufak olumsuzlukta size ulaşılabiliyor.
Pasaport Nedir?
Pasaport kedi veya köpeğiniz için düzenlenmiş içerisinde ona ve size ait bilgileri içeren bir belgedir. İlk kez mikroçip takılarak pasaport düzenlenen evcil hayvanlar on beş gün içinde veri tabanına kaydedilir. Aşı uygulamaları ve sahip değişikliği gibi bilgilerin pasaporta işlenmesi gerekiyor ve değişmesi halinde değişikliğin bildirilmesi gerekiyor. Bu zorunluluğu yerine getirmeyen sahipler hukuki birtakım yaptırımlarla cezalandırılacak.
Kimliklendirilmiş evcil hayvanların satışı, el değiştirmesi, kayıp ve ölümü hâlinde durum bildirilmeli ve kayıtlara geçilmelidir.
Sahip değişikliği için Ev Hayvanı Sahip Değişikliği Belgesi ve yurtdışından ithal edilmiş hayvanlar için ise ithalat belgesinin bir örneği ve pasaportu, altmış gün içerisinde, yeni sahibi tarafından il/ilçe müdürlüklerine bildirilir. Sahip değişikliği, resmî veteriner hekim tarafından veri tabanına ve pasaportuna işlenir. İthal edilmiş hayvanlar için yeni pasaport düzenlenir.
Kedime /Köpeğime neden mikroçip taktırmalıyım?
Diyelim ki, bir yavru kedi veya köpek sahiplendiniz, artık ona mikroçip taktırmak listenizin başında olmalı. Eğer kaybolursa veya çalınırsa mikroçip sayesinde size geri dönecektir. Tasma veya yaka bilgileri gibi kimliklendirme yöntemleri dostumuzun üzerinden düşebilir veya alınabilir fakat mikroçip taktırdığınızda böyle bir risk söz konusu olamaz.
Neden mikroçip taktırmalıyım? diye soruyorsanız; ilk neden yasal zorunluluk ve bu yasa ile artık onlara daha iyi bir gelecek verebileceğiz. Bu sorunun çok sayıda cevabı var elbette. Örneğin; yeni bir eve taşındıysanız ve dostumuz paniklediyse ya da henüz kısır değil ve bir dişinin peşinden gittiyse gibi sayılabilecek bir sürü neden ve bu nedenlerden dolayı karşılaşabileceğiniz onu kaybetme olasılığı, değinilebilecek en önemli sebeplerden arasında.
Ayrıca mikroçip ve pasaport uygulaması sayesinde dostlarımızın nesiller boyu devam eden kalıtsal rahatsızlıkları ve ciddi sonuçlar doğurabilecek bulaşıcı hastalıklara karşı daha etkin yöntemler geliştirilecek.
Ve artık ufaklığın bir kimlik numarası olacak, yani yaşam hakkına verilen değer artacak. Kedi veya köpekleri kendisinin veya çocuğunun eğlencesi için sahiplenmenin ve hatta sahiplendikten bir süre sonra sokağa atmanın da ve tabi ki, kontrolsüzce yavru edinildikten sonra onları sokağa atmanın da önüne geçilmiş olunacak.
Bir diğer sevindirici unsur ise yurtdışından kaçak evcil hayvan getirip Türkiye’de satmak da artık mümkün olmayacak. Çünkü Türkiye sınırları içerisindeki ve yurtdışından gelen tüm evcil hayvanların mikroçipinin bulunması gerekiyor. Bu uygulamayla tüm kayıtlar daha kontrollü tutulduğundan yurt içine giriş ve yurt dışına çıkışlar da daha titiz denetlenecek. Zaten Avrupa ve Amerika’da hali hazırda kullanılan mikroçip uygulaması ülkemizde de artık devreye girdiğinden ufaklıkların daha değerli bir hayatı geleceği olacak.
Çıkarılan resmi kararda; ”Ev hayvanı sahibi bu Yönetmelikte yer alan yükümlülüklerini yerine getirmemesinden, eksik ya da hatalı vermiş olduğu beyanları nedeniyle oluşacak tüm olumsuzluk ve hatalardan sorumludur. Ev hayvanı sahipleri ev hayvanlarının her türlü bakım ve beslenmesinden sorumlu olup, ev hayvanlarını terk edemezler. Ev hayvanı sahipleri 16 yaşından gün almış fakat 18 yaşını doldurmamış ise bu Yönetmelik çerçevesinde belirlenen sorumluluklar veli ve/veya vasisine aittir.” şeklinde belirtiliyor. Yani artık onların da algısı ve yaşam hakkı olan canlılar olduğu resmen onaylandı.
Üstelik endemik tür ve cinslerde zorunlu olan menşey (secere) kaydı, düzenli tutulan kimlik kayıtları sayesinde artık daha kolay tutulabilecek.
Mikroçip Takılan Evcil Hayvanlarda Bulunması Gereken Sağlık Koşulları Nelerdir?
Evcil hayvan sahiplenerek onları doyurmak ve barındırmak elbette yeterli değil. Onların da sağlık ihtiyaçları her daim söz konusu. Yürürlüğe giren yeni yasa ile bazı sağlık şartlarının yerine getirilmesi zorunludur hale getirildi. İşte size yasada yer alan zorunlu sağlık koşulları;
“MADDE 6 – (1) Ev hayvanlarının sağlık şartları ile ilgili olarak aşağıdaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi zorunludur:
a) Hayvanlara yapılmış olan kuduz aşıları pasaporta işlenir.
b) Ekinokokkus multiokularis etkeninin tedavisi yapılması durumunda bu bilgiler pasaporta işlenir.
c) Kuduz antikor titrasyon testleri Bakanlıktan çalışma izni bulunan, Uluslararası Proficiency Test programlarını takip eden ve testlerde başarılı olan laboratuvarlarda yapılır.
ç) Kuduz aşılarının etkinliğini izlemek için serolojik testlerin doğrulaması Avrupa Birliği Kuduz Referans Laboratuvarında yapılır.
d) Kuduz aşıları minumum 12 haftalıktan itibaren yapılır.
e) Kuduz antikor titrasyon testini gerçekleştirmek için gerekli olan kan örneği yetkili veteriner hekim tarafından alınır.”
Mikroçip Nasıl Çalışır?
Mikroçip 1 haneden oluşan bir kimlik numarası (kod) ile dostumuzun ve sizin bazı bilgilerinizi içeren çok küçük bir çiptir ve bu bilgileri bünyesinde saklar. Takılan mikroçipler RFID denilen radyo frekans tanımlama cihazıyla okunabiliyor. Deri altındaki mikroçip hareketsiz şekilde takıldığı yerde kalır ve bir pirin tanesi büyüklüğünde olduğu için ufaklığı rahatsız etmez. Bu mikroçip herhangi bir veriyi bir verici gibi alıp iletmez sadece bünyesindeki bilgiyi saklı tutar ve bu bilgi radyo frekans aracılığıyla okunabilir. Mikroçip aktif olarak çalışmadığından herhangi bir batarya ya da güç kaynağına ihtiyaç duymaz.
Mikroçip içerisindeki ilgiler dostumuzun pasaportuna yani bir nevi kimliği de diyebileceğimiz belgeye yazılır ve ayrıca devletin ilgili veri tabanına dostumuzun kaydı girilir. Bu veri tabanına kaydedilen tüm bilgiler süresiz olarak saklanır. Eğer dostumuz bir şekilde kaybolursa, deri altındaki mikroçip tarayıcı ile okutularak sizin ve onun bilgilerine ulaşılabiliyor olacak. Bu bilgilere ulaşıldığında veri tabanındaki kaydı sayesinde evine geri dönebilecek. Veri tabanında kaydedilen adınız, adresiniz ve telefon numaranız gibi bilgiler sayesinde ona tekrar kavuşabileceksiniz. Yani sadece mikroçip taktırmakla kalmayın, lütfen dostumuzun pasaport işlemini de tamamlayın. Bilgilerden herhangi birisinde değişiklik olması halinde değişikliğin bildirilerek veri tabanında güncellenmesi gerekiyor.
Evcil hayvanların ölümü ya da kaybolması halinde sahipler, en geç altmış gün içerisinde, durumu il/ilçe müdürlüğüne bildirir. Resmî veteriner hekim tarafından ev hayvanının durumu veri tabanına işlenir.
Veri tabanında bulunması gereken bilgiler;
• Mikroçip numarası, yeri, yerleştirildiği tarihi,
• Pasaport numarası,
• Ev hayvanı sahibinin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, adresi, posta kodu, telefon numarası,
• Aşılara ait; aşının adı, imalatçı firma, parti no, son kullanma tarihi, aşılama tarihi, geçerlilik tarihi (aşının verdiği bağışıklık süresi),
• Aşıyı uygulayan; veteriner hekimin adı, soyadı, diploma numarası, T.C. kimlik numarası,
• Ev hayvanın adı, türü, ırkı, cinsiyeti, doğum tarihi, belirgin işaret ve rengi,
• Ev hayvanının ana ve baba bilgileri,
• Kayıp bildirim tarihi,
• Operasyon tarihi,
• Doğum tarihi,
• Yetiştirilme amacı,
• Varsa hayvana ait kalıtsal kusur
Bu veri tabanına kayıt yaptırmadığınızda, taktırılan mikroçipin hiçbir anlamı kalamayacak. Yani devlete herhangi bir kayıt sunmadığınız için hem yasal olarak suçlu olacaksınız hem de çipin size sunacaklarından mahrum kalacaksınız.
Mikroçip, Nasıl Takılır?
Pirinç büyüklüğünde bir mikroçip veteriner tarafından kedi veya köpeğinizin deri altına yerleştirilir. Mikroçip iki skapula yani kürek kemiklerinin arasına veya boynun sol tarafına kulağa yakın kısma deri altına uygulanır.
Mikroçip, elektronik kimliklendirme sağlayan kalıcı bir işlemdir. Yani dostumuzun yaşamı boyunca kimlik bilgilerini üzerinde taşıması anlamına geliyor. Buradaki bilgilere veterinerlik kliniklerindeki, barınaklardaki ve yerel yetkililerdeki tarayıcı ile okunabiliyor.
Mikroçip veterineriniz tarafından kolayca ve çabucak uygulanabilecek basit bir işlemdir. Dostumuzun hissedeceği acı anlık ve kulak delinmesine benzetebileceğimiz türden basit ve geçici bir ağrıdır. Vereceği anlık tepkiden sonra çipin varlığını bile hissetmeyecek.
Mikroçip, kedime/köpeğime zarar verir mi?
Kesinlikle, hayır. Deri altına yerleştirilecek çok küçük bir materyal ve kesinlikle vücuda herhangi bir zararı yok. Yerleştirilirken hissedeceği acı bile ok hafif ve anlık olacak. Zaten sonrasında ne siz ne de o mikroçipin varlığını hissetmeyeceksiniz bile. Mikroçip herhangi bir toksik madde içermediğinden herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmuyor.
Mikroçip Ne Zaman Takılır?
Ülkemizde artık yasal olarak yeni doğan kedi veya köpek yavrularına, en geç 3 ay içerisinde mikroçip takılması ve pasaportunun çıkarılması gerekiyor.
Mikroçip ile kedimi / köpeğimi izleyebilir miyim?
Hayır. Mikroçipler GPS verisi sağlayamaz veya başka bir teknoloji ile takip edilemez ya da nerede olduğu saptanamaz. Sadece onu bulan kişi eğer mikroçipini okutmak isterse, kayıtlı bilgilere ulaşabilir ve size haber verebilir.
REFERANSLAR
• vca_corporate, Microchipping Your Cat, March 08, 2021, from https://vcahospitals.com/know-your-pet/microchipping-your-cat
• Cats Protection, Microchipping for Cats – Everything You Need to Know, March 08, 2021, from https://www.cats.org.uk/help-and-advice/neutering-and-vaccinations/microchipping-your-cat
• American Kennel Club, How Do Pet Microchips Work and Should My Dog Have One?, February 26, 2021, from https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/how-do-dog-microchips-work/
• Purina, Microchipping Your Cat, March 08, 2021, from https://www.purina.co.uk/cats/getting-a-new-cat/guide-for-new-owners/microchipping-your-cat
• RSPCA Knowledgebase, RSPCA Knowledgebase, November 09, 2018, from https://kb.rspca.org.au/knowledge-base/why-is-it-important-to-ensure-my-pet-is-microchipped/
• GOV.UK, Get your dog microchipped, May 12, 2016, from https://www.gov.uk/get-your-dog-microchipped
• vca_corporate, Microchipping Your Dog, March 08, 2021, from https://vcahospitals.com/know-your-pet/microchipping-your-dog
• RSPCA, Microchipping Your Pet – How It Works, March 08, 2021, from https://www.rspca.org.uk/adviceandwelfare/pets/general/microchipping
• Is Your Pet’s Microchip Up To Date?, March 08, 2021, from https://www.academyanimal.com/news/is-your-pet-s-microchip-up-to-date
• Haberler, Resmi Gazete’de yayımlandı! Kedi, köpek ve gelincik sahipleri dikkat, cezası var, March 08, 2021, from https://www.hurriyet.com.tr/gundem/resmi-gazetede-yayimlandi-kedi-kopek-ve-gelincik-sahipleri-dikkat-cezasi-var-41754627
• Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü, March 08, 2021, from https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/02/20180226-9.htm
Yorum Yap