Kedi ve Köpeklerde Hijyen

Günümüzde artık insanlar şehir hayatının gerekleri dolayısıyla daha çok apartmanlarda yaşıyor ve bahçe ortamından uzak bir yaşam sürüyor. Haliyle, can dostlarımız da ev ortamında barınıyor. Fakat her ne kadar ev ortamında yaşasalar da dışarıda yürüyüşe ya da yeşil alanlarda hava aldırmaya çıkardığımız ufaklıklar zaman zaman oldukça kirlenebiliyorlar. Bu durumda hijyeni sağlamak için onları yıkamak durumunda kalıyoruz. Böyle durumlarda da akla gelen bir sürü soru oluyor. İlk akla gelenler arasında; “kedi yıkanır mı” ya da “köpeğimi ne sıklıkta yıkayabilirim” gibi sorulardan tutun da “nasıl yıkamalıyım” ya da “yıkarken temizlemek için ne kullanmalıyım” gibi sorulara kadar liste uzuyor.  Ev ortamında dahi zamanla tüylerinin keçeleştiğini, kirlendiğini, eskisi gibi parlamadığını fark ediyoruz.  Özellikle köpek sahiplerinin belirli aralıklarla köpeğini yıkaması gerekiyor, hele bir de köpeğiniz uzun tüylüyse. Ya kediniz? Girmemesi gereken kirli bir yere sadece meraktan girdiğinde ya da yaramazlık yapıp kendisini inanılmaz şekilde kirlettiğinde onu yıkamak zorunda kalıyoruz. Bazı kedi sahipleri ise düzenli olarak banyo yaptırılması taraftarı, işte böyle durumlarda en yakın arkadaşımızın temizliğini nasıl yapacağımızı iyi bilmek gerekiyor. Çünkü onlar doğada yıkanmıyorlar ama evcilleşme süreci ile bizimle yaşamaya başladıklarından bu yana biz onları yıkamak istiyoruz. Peki, bunu doğru şekilde nasıl yapmalıyız?

Kediler genel olarak sudan ek hoşlanmasalar da köpeklerde bu sorun pek görülmez. Fakat yine de hem kediler hem de köpekler için bu ilk deneyimi olabildiğine travmadan uzak ve eğlenceli hale getirmeniz gerekiyor. Böylece her yıkanma onun için eziyet değil oyun halini alabilir. Musluktan akan suyun karşısında kediler çok eğleniyor olsalar da iş yıkanmaya gelince kıyamet kopabilir. Üzerlerine su geldiğinde kediler içgüdüsel olarak ıslanmamak ve üşümemek yani hasta olmamak için kaçarlar ve kendilerini korurlar. Köpekler ise suyla daha barışıktır. Aslında her ikisi de, doğru şekilde yaklaşıldığında ve banyoya yani suya alıştırıldığında, zamanla bundan çok keyif alacaktır.

Kediler Yıkanır Mı?

En merak edilen sorulardan biri de “kediler yıkanır mı?” sorusu çünkü etrafta kötü kokan bir kediye rastlama olasılığınız çok düşük. Kediler kendilerini dillerinin ve tükürüklerinin özel yapısı sayesinde yalayarak temizler. Fakat merakları yüzünden öyle durumlar yaşanır ki, yıkamak tek çözüm olabilir. Bu durumların yanı sıra bazı kedi sahipleri, ev ortamında yaşayıp, yaramazlık yapmayıp kirlenmedikleri halde kedilerini düzenli olarak yıkamak istiyor. Bazıları kedinin doğası ve tüy yapısı gereği yıkanmasının doğru olmadığını düşünürken bazıları hijyen için yıkanmayı vazgeçilmez görüyor. Bu durum hala tartışmalı olsa da, kedilerin zaman zaman yıkanmaya ihtiyaç duydukları kaçınılmaz bir gerçek.

Diyelim ki, kediniz sırf merakından gördüğü çöp kovasına atlayıverdi. Şimdi onu nasıl temizleyeceksiniz? İşte bu sorunun ayrıntılı cevabı yazımızda…

Sevimli ufaklıkların banyo zamanı geldiğinde onların güvenliği ne kadar önemliyse, bizim güvenliğimiz de o kadar önemli. Eğer panik olurlarsa, yaptıkları ani hareketlerle hem kendilerine hem de size zarar verebilirler. Bu yüzden öncelikle kıyafet seçiminizi doğru yapmalısınız. Patileriyle size zarar vermemesi için özellikle kedi sahiplerinin, tırnakların kolayca işleyemeyeceği kıyafetler seçmesi yerinde olacaktır. Ya da tırnaklarını kesebilirsiniz. Bu işlemi, onlara özel tırnak makaslarıyla yapmanız doğru olandır. Eğer zorlanıyorsanız, veterinerinizden yardım alabilirsiniz. Onlara özel tırnak makasıyla derin olmayacak şekilde kesmeye çalışın. Bu işlemi banyodan birkaç gün önce yapmanız onu aynı gün içerisinde daha az strese sokacaktır.

Kediler Şampuanla Mı Yıkanır?

Kedilere banyo yaptırmak başlı başına bir serüven. Eğer süreçle tek başınıza başa çıkamayacağınızı düşünüyorsanız, sevdiği birinden yardım alabilirsiniz. Böylece kediniz de kendini daha güvende hissedecektir. Kediniz çok küçükse, hastaysa ya da yaşlıysa banyo yaptırmak her zaman doğru karar olmayabilir. Bu türlü durumlarda mutlaka veterinere danışın. Yıkanması kaçınılmazsa ve yapamayacağınızı düşünüyorsanız veteriner kliniklerine yıkama işlemi için başvurabilirsiniz. Banyonun ve suyun sıcaklığının aşırı olmaması, ayrıca ortamın onun gözünde güvenli ve eğlenceli olması gerekiyor. Ufaklıkların cildi hassas olduğundan aşırı sıcak suya tepki verebilirler. Sevdiği oyuncaklardan yardım alarak ve banyo öncesinde banyoda biraz oyun oynayarak onu rahatlatabilirsiniz. Böylece kapılar kapanıp da su açıldığında panik halinde dışarıya çıkmak istemesini önleyebilirsiniz. Ve işte geldik en önemli konuya! Onu neyle yıkayacaksınız? Bu sorunun cevabı oldukça önemli çünkü dediğimiz gibi onların cildi bizim cildimize göre daha hassastır ve yağ dengesi de farklıdır. Bu yüzden onu, ona uygun bir şampuanla yıkamalısınız. Kediler için toz, sprey ve kuru şampuanların yanı sıra banyo için de ürünler bulunuyor. Onları uygun bir şampuanla yıkamak hem tüylerinin özelliklerini hem de ciltlerini korur.  Uygun ürünleri pet shop veya veteriner kliniklerinden elde edebilirsiniz. Eğer bu ürünler yerine kendi şampuanınızla ya da sabunla yıkarsanız tüy yapıları zarar görecek, dökülecek veya banyo sonrasında kediniz kaşınmaya başlayacaktır. Şampuanın kedinize uygun olup olmadığına ambalajın arkasındaki bilgiler doğrultusunda karar verebilirsiniz. Eğer o anda yıkamak zorundaysanız ve kedi şampuanınız yoksa onu herhangi başka bir şampuanla ya da sabunla yıkamak yerine sadece su ile yıkayın.

Kedinizi Sürece Hazırlayın!

Kedilerin sudan pek hoşlanmaması düşünüldüğünde, tüylerini yıkanmak yerine yalayarak temizlemesi akla her ne kadar kediler yıkanır mı? sorusunu getirse de, kediler de gerekli durumlarda yıkanır. Fakat bu deneyimin kediniz için bir travma olmaması için onu önceden duruma hazırlamanız gerekiyor.

Kedinizi banyo öncesinde tararsanız hem sakinleşir hem de eğer uzun tüylü ise yıkanma işlemi kolaylaşır. Tüylerinde düğümler oluşmuşsa banyo öncesinde onları açmanız yıkamanızı kolaylaştırır. Yıkayacağınız yer küvetse, bacaklarının boyunda su koyarsanız kendilerini suyun içinde daha güvende hissederler. Banyo zemini kaymaya karşı hazırlayın ve banyodaki kırılabilecek ya da ıslanabilecek eşyaları kaldırın. Sevdiği oyuncakları yıkanacağı alana koyun ve sakin bir ses tonuyla onu çağırın. Bir süre onunla oyun oynayın. Su mutlaka ilgisini çekecektir. Hemen onu yıkamaya başlamayın, bırakın biraz suyla oynasın, tanışsın.

Önceden yıkanmaya alışkın değilse, ilk seferde duş başlıklarını kullanıp onu korkutmayın. Musluktan akan suyu şiddetli değil de yavaş yavaş akacak şekilde ayarlayın. Aksi halde onu korkutursunuz ve yaptığınız onca hazırlık boşa gider. Belki ilk banyo için onun boyutlarına uygun bir leğen ya da kovaya su koyarak daha rahat edebilirsiniz. Uygun bir kaba biraz ılık su koyarak sakince onu çağırın ve ilgisini suya çekmeye çalışın. Eğer onu yıkanma alanına almayı başardıysanız, usul usul başı hariç vücudunu önce sırt kısmından başlayarak ıslatın. Bunu yaparken siz ne kadar sakin olursanız o da o kadar sakin olacaktır. Ona şevkat ve sabırla yaklaşın. Islattıktan sonra ona uygun şampuandan biraz köpürterek onu yıkamaya başlayabilirsiniz.  Gövdesini, kuyruğunu ve patilerini, köpürttüğünüz şampuanıyla yıkadıktan sonra durulamaya başlayabilirsiniz. Onu bol suyla iyice şampuandan arındırana dek yıkayın. Özellikle uzun tüylü ise iyice durulandığından emin olun. Şimdi gelelim baş temizliğine!

Kedinizin kafasına doğrudan suyu dökmemelisiniz. Bu onu korkutacak ve ayrıca kulaklarına su kaçmasına neden olacaktır. İlk önce temiz bir bezi ılık suyla ıslatıp, gözlerinin çevresini, kulaklarını, bıyıklarını, yanaklarını ve başını silmelisiniz.

Ayrıca ek bilgi olarak, kedinizi sık sık yıkamamaya ve yıkanması zorunlu olabilecek durumlara düşmemesine özen gösterin. Kedi sağlığı açısından hala tartışılan banyo konusu dolayısıyla onu sık sık yıkamanızı tavsiye etmiyoruz.

Kedileri banyo yaptırmak oldukça zahmet istese de asıl mesele banyodan sonra onları kurutmaktır. Fön makinesinin sesinden korkacaktır. Onu pet shop ya da veteriner kliniklerinden elde edebileceğiniz kedi havluları ile kurulamalısınız. Kedilerin tüyleri ince ve sıktır, bu yüzden normal havluyla onu kurulamaya çalışmanız yetersiz kalacaktır.  Kedi havlusuyla kurulasanız da tüylerin dipleri ıslak kalacağından onu sıcak bir yere götürün ve yalanarak kendisini kurutmasını bekleyin. O kendisini yalarken siz de onun tarağıyla (tüy tipine uygun bir kedi tarağıyla) tüylerini tarayarak ona yardım edebilirsiniz, üstelik taranmak çok hoşuna gidecektir.

Köpekler şampuanla mı yıkanır?

   Gelelim köpek temizliğine! Kedileri banyo yatırmaktan daha da zahmetli gibi görünse de aslında daha kolaydır, çünkü köpeklerin suya fobisi oldu pek görülmemiştir. Eğer ilk deneyimde onu korkutmadan yıkanmaya teşvik edebilirseniz, daha sonrasında banyo yapmaktan keyif alacaktır. Köpeklerin yıkanması konusunda da tıpkı kedilerde olduğu gibi özenle uyulması gereken birkaç kural var. Bunlardan ilki ona uygun bir şampuan seçmek. Köpeklerin cildi bizimkinden çok daha hassas ve yağ dengesi oldukça farklıdır. Ayrıca yanlış bir şampuan seçimi veya kendi şampuanınızla ya da sabunla yıkamanız tüylerinin dökülmesine neden olacaktır. Onun cilt ve tüy yapısına uygun şampuanı pet shoplardan veya veteriner kliniklerinden elde edebilirsiniz ama ilk defa alacaksanız ve hangi şampuanı seçmeniz gerektiğinden emin olamıyorsanız, mutlaka veterinerinizden konuyla alakalı bilgi almayı ihmal etmeyin. Köpek şampuanı seçiminde izlenebilecek en doğru yol bu olacaktır çünkü her köpeğin tüy ve cilt yapısı farklıdır.

Köpekleri Yıkanmaya Nasıl Alıştırırsınız?

Şampuanımızı aldık, banyomuzu hazırladık, sıra geldi onu banyoya ikna etmeye. Sert komutlarla onu korkutup hırçınlaştırmayın. Oyun oynuyorcasına onu banyoya sakin bir ses tonuyla çağırın, gelmiyorsa oyuncaklarını banyoya taşıyın, onunla oynamaya başlayın, oyun mutlaka ilgisini çekecektir. Onu sakin ve güven veren bir ses tonuyla sakinleştirin. Önce ılık suyla yavaş yavaş masaj yalayarak onu sakinleştirin. Kedilerde olduğu gibi köpekler de çok sıcak suyu sevmez. İlk önce asla başını ıslatmayın. İlk olarak sırtını avucunuza aldığınız suyla yavaş yavaş ıslatın. Onu musluğun ya da duş başlığının altında suya boğmayın, bu onda panik yaratır. Patilerine gelen suya da ani tepki verebilir, bu yüzden avucunuza aldığınız suyla patilerini yukardan aşağıya sıvazlayarak yıkayın. Patisini avucuna alıp yıkamak onu tedirgin edebilir.

Köpekler Nasıl Yıkanır?

Az önce söylediğimiz gibi köpekler çok sıcak suyu sevmezler. Banyo suyu ne soğuk ne de sıcak, ılık olmalıdır. Banyodan önce tarak, şampuan, havlu gibi malzemeleri banyoya taşıyın. Banyodan ıslanmasını ve kırılmasını istemediğiniz eşyalarınızı alın. Köpeğinizi yıkamaya başlamadan önce kuru pamuk ile köpeğinizin kulaklarını tıkayın ki, su kaçmasın. Eğer dik kulaklı ise ve kendinize su kaçırmama konusunda güveniyorsanız bunu aşamayı atlayabilirsiniz. Fakat bilin ki, kulağa kaçan su çok ciddi problemlere yol açabiliyor. Onu yıkarken kulağına, burnuna ve gözlerine ne su ne de şampuan kaçmamasına özen gösterin. İlk olarak sırtından başlayarak gövdesini yıkayın. Baş temizliğini sona bırakmalısınız. Başı kuru kalacak şekilde ilk olarak tüm gövdeyi ıslatıp şampuanla köpürtün. Daha sonra iyice masa yaparak kirlerin tüylerden çıkmasını sağlayın ve durulamaya başlayın. Durularken tüm şampuanı iyice duruladığınızdan emin olun. Sonrasında ıslattığınız bir bez ya da süngerle köpeğinizin başını silin, göz ve kulak çevresi, ağızının kenarlarını iyi temizlediğinizden emin olun. Artık köpeğiniz temiz! Şimdi onu havluyla iyice kurulayıp sıcak bir yere alın ve kuruması için onu tarayarak ona yardım edin. Islakken tüylerin taranması hem kurumasına yardım eder hem de düğümlerin daha kolay açılmasını sağlar. Tüyleri çıkış yönünde tarayıp, fırçalayın. Tamamen kuruyana dek dışarı çıkmasına izin vermeyin.

Şampuanım köpeğim/kedim için zararlı mı?

İnsanların cildindeki yağ ve asit oranı ile köpek ve kedilerinki farklı olduğu için, onların cildi bizim cildimizden daha hassastır, hatta bir bebeğinkinden bile hassastır. Bu yüzden insanlar için üretilen şampuanlar, bebek şampuanı dahi olsa kedi ve köpekler için zararlıdır. İnsanlardaki ph yani asit değeri 5.2 ila 6.2 arasındadır, fakat onlarınki 5.5 ila 7.5 arasında değişir.

Köpeklerde, cins ve ırka, tüy uzunluğu ve cilt yapısına göre bu aralıkta değişen ph dengesi, daha hassas bir temizlik ve bakım gerektirir. Yani bizim kullandığımız şampuanlar, onlar için olması gerektiğinden fazla bir asidik yapıya sahip olduğundan, kesinlikle bu şampuanlarla köpeğinizi/kedinizi yıkamayın.

Köpek cildi ph dengesine uygun aralıkta üretilen bebek şampuanlarından elde etmiş olsanız dahi uzun süreli kullanımda maalesef bu ürünler de köpeğinizin cildine zarar veriyor. Köpeğinizin cildinin en üst tabakası yağ tabakasıdır. Bu yağ tabakasını yıkama ile kurutmamanız gerekiyor. Kısacası onu sağlıklı bir şekilde temizlemek istiyorsanız lütfen köpek şampuanlarından veterinerinizin danışmanlığında bir tane seçin ve onunla yıkayın.

Bazı köpek sahipleri haftada bir kez kendi şampuanıyla köpeğini yıkıyor fakat bir süre sonra şikayetler bir bir başlıyor. Kepeklenme, dökülme, kaşıntı, deri problemleri ortay çıkmaya başlıyor. Köpeklerin cilt dokusu farklıdır, ter bezleri yoktur, yani terlemezler. Köpeğinin terlediğini sanarak koktuğunu düşünen köpek sahipleri yanılmaktadır. Yağlı bir cilt dokusuna sahiptir. Bu yağ bezleri onu sıcak, darbelere karşı dayanıklı ve hastalıklara karşı dirençli kılar. Onu uygun olmayan materyallerle yıkamak onun sağlığına zarar vermek anlamına gelir.

Bu konuda sizin için yaptığımız araştırmalarda, yabancı kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre; Alabama Ausburn Üniversitesi’nden veteriner, dermotolog Amelia White ve Saramento Kaliforniya’da köpek tımar uzmanı olan Julie Ellingson karşılaştıkları sorunlar karşısında yaptıkları açıklamada, “ Birçok ülser kapmış köpek gözü ile karşılaşıyoruz. Sebebi ise, banyoda panik olan köpeğin gözüne kaçan sabun olarak karşımıza çıkıyor. Bu riski aldığınıza demez.” şeklinde konuştu. Dr. White “Bebek ve insan şampuanları köpeklere uygun değildir ve kepeğe neden olur. Çünkü bebek şampuanlarının ph dengesi dahi köpekler için uygun değildir. Kepek sorunu ile yüzleşen sahipler ise kepekleri kir olarak düşünüp köpeklerini tekrar yıkamaya çalışıyor bu da verilen zararı artırıyor.” diye de ekledi. Bu durumda ne yapılması gerekiyor diye sorulduğunda ise “ Köpeğinizin nazik cildine uygun bir köpek şampuanı seçin ve onunla yıkayın.” şeklinde cevapladı.

Pet Şampuanlarının Faydaları

  • Tüylerin dökülmesini önler ve kürkün parlak ve canlı olmasını sağlar.
  • Özellikle cildi hassas olan ırklarda cilt rahatsızlıklarının önüne geçer.
  • Mantar, bakteriyel enfeksiyonlar ve alerji gibi sorunların önüne geçer.
  • Ciltte kuruma ve kaşınmayı önler.
  • Kullanımı, insanlar için üretilen şampuanlardan daha kolaydır. Daha kolay köpürür.
  • Ayrıca köpeğinizin cildine en uygun olan tipini seçme şansını da sunar. Hassas ciltler için olanları doğal içerikleri sayesinde hassas köpek ciltlerine uygundur. Eğer köpeğiniz mantar enfeksiyonları gibi cilt rahatsızlıklarına sahipse medikal şampuanlar tercih etmelisiniz.
  • Yağlı cilde sahip bir köpeğiniz varsa üzülmeyin, yağlı ciltler için olan köpek şampuanları da mevcut.
  • Antibakteriyel ve mantara karşı özel üretilen köpek şampuanları köpeğinizin bu türlü hassasiyetlerine iyi gelecektir.
  • Ayrıca parfümlü olanları sayesinde köpeğinizde oluşan kötü kokudan da kurtulmuş olursunuz.
  • Köpek şampuanlarındaki selenyum sülfat sayesinde köpeğiniz kepek sorunundan kurtulur.
  • Üstelik piretrin ve permoksin içeren tipleri de kısa dönem pire kontrolü için yardımcı olacaktır.

Köpeğimi/kedimi ne sıklıkta yıkamalıyım?

Hem kedilerin hem de köpeklerin sık sık yıkanması tavsiye edilmiyor. Kediler de köpekler de gerekli olmadıkça yıkanmamalıdır. Sadece köpeğiniz kötü kokuyorsa veya köpeğinizin/kedinizin üstünde yapışmış, bulaşmış kirler varsa yıkayın. Unutmayın sağlıklı köpek kötü kokmaz. Eğer köpeğiniz kötü kokuyorsa bir sağlık sorunu olabilir. Eğer kirlenmişse ve bu yüzden kötü kokuyorsa yıkayabilirsiniz. Kedi ve köpekleri sık sık yıkamak onların ciltlerini kurutur. Kuruyan cilt de cilt problemlerine neden olur. Bu sebeple gerekli görülmedikçe onları yıkamayın. Özellikle kedilerin gerekli olmadıkça yıkanmaması gerekiyor. Köpeklerin ise yılda 1 – 2 defa yıkanması yeterlidir. Düzenli olarak yüzen köpekler aktivite sonrası sadece ılık suyla yıkanabilir. Tüylerde kalan deniz tuzu veya nehir suyundan bulaşan kirler suyla iyice durulanmalıdır, şampuana ihtiyaç yoktur ama iyi duruladığınızdan emin olun aksi halde köpeğinizin cildi kalıntılardan dolayı tahriş olabilir. Eğer uzun tüylü ise 3 ayda bir yıkanabilir.

Yavru köpeğiniz/kediniz için hijyen

Yavru köpeklerin/ kedilerin yıkanması ve banyo sıklığı, tüy yapısına göre değişir. Kısa tüylü ise sadece kirlendiklerinde yıkanmalıdırlar, kısa tüylü yavru köpekler yılda ortalama iki kez yıkanabilir. Kısa tüylü bir kediniz varsa sadece tüylerine yalayarak temizleyemeyeceği kirler bulaştığında yıkayın.

Uzun tüylü yavru köpekler üç ayda bir yıkanabilir. Yavru kedi ve köpeklerin vücut direnci ve sıcaklığı düşük olduğundan zorunlu olmadıkça yıkamayın. Eğer yıkamak durumunda kaldıysanız bebek köpek/kedi şampuanları edinin. Yıkanma işleminden sonra iyice kurulayın ve tüylerinin ıslak kalmadığından emin olun. Kuru olsa dahi o gün dışarı çıkmaması en iyisi olacaktır. Bu yüzden eğer köpeğiniz varsa yürüyüşe çıkardıktan sonra banyo yaptırıp ertesi sabaha dek ev ortamında sıcak alanda bulunması en iyisi olacaktır.

Yavrunun tüylerindeki katran gibi yapışkan maddeler nasıl temizlenir?

Tüylerine katran bulaşması durumunda, bunlar yüksek derecede toksik madde olduğundan yağ bazlı temizlik ürünlerinin kullanılmaması gerekmektedir. Etkilenen bölgelere bitkisel yağ sürün, katranı çözmesi için birkaç dakika bekleyin, ardından yavruyu yıkayın ve kurutun.

REFERANSLAR

2021-03-25T15:44:17+03:00

About the Author:

Yorum Yap