Korona Virüsünden Evcil Dostları Korumamızın Yolları

, SağlıkKorona Virüsünden Evcil Dostları Korumamızın Yolları
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4.5]

Küresel ölçüde büyük bir tehdit haline gelen korona virüs salgını hayatımızı birçok yönden etkilemeye devam ediyor. Salgının yayılmasını önlemek amacıyla sosyal hayatın kısıtlanması gereği bizi sevdiklerimizle daha çok vakit geçirme şansını verirken bir yandan da sosyalleşme içgüdümüzden dolayı ve alışkanlık haline gelen diğer rutinlerimizden uzaklaşmaktan kaynaklı stres altında hissedebiliriz. Bu durum evcil dostlarımız için de aynı. Elbette ki köpeğiniz dışarı çıkmak isteyecek ya da kediniz ,bahçeye çıkma alışkanlığı edinmişse, o da sürekli olarak kapalı ortamda kalmak istemeyecek. Peki  eldiven maske ve diğer gerekli önlemleri alırsak dahi onları dışarıya çıkarabilir miyiz? Hadi bu sorunun yanıtına korona virüsü bulaşmasının yanı sıra bir de evcil dostlarımızın sağlığı açısından yaklaşalım.

Retrieved from https://m.facebook.com/spcasingapore/

Sizlerle daha önce paylaştığımız yazımızda belirttiğimiz gibi Covid-19 virüsü hayvanlardan insanlara ya da insanlardan hayvanlara şu an için bulaştığını gösteren klinik bir bulgu henüz yok. Dünya Sağlık Örgütü ve Veterinerler Birliği’nin de belirttiği üzere bu güne dek hayvanlardan insanlara bulaşmış bir Covid-19 vakası görülmüyor. Korona virüs ile ilgili önceki yazımızda bu konudaki endişelere ve yapılan araştırmalara ayrıntılı şekilde değinmiştik.

Evcil hayvan sahiplerinin bu konudaki endişelerini de anlıyoruz fakat evcil dostlarımıza koruyucu maskeler takmak hem gereksiz hem de onlar için sağlıksız koşullar oluşturabilir. Onlara takacağınız maskeler ağızlarını tamamen kapattığı için oksijen almalarını ve vücuttaki karbondioksiti olması gerektiği şekilde atamamasına yol açacaktır. Bu da vücut sıcaklıklarını dengeleyememesine neden olur. Bu türlü bir durumda evcil dostunuz ciddi sağlık sorunları ile karşılaşabilir. Fakat tabi ki hijyeni elden bırakmamalıyız. Evcil dostlarımızın sağlık durumlarını yakından takip etmeliyiz.

Aşılarını kontrol etmeli ve gerekiyorsa ertelemeden yaptırmalıyız. Beslenmesini de daha zengin bir içerikle destekleyerek bağışıklıklarını güçlendirebiliriz.

Singapur Hayvanları Şiddette Karşı Koruma Topluluğu SPCA ( Society for the Prevention of Cruelty to Animals) yapılan araştırma ve klinik çalışmalarda memeli hayvanların insanlara veya diğer hayvanlara Covid-19 taşımadığını ya da bulaştırmadığını altını tekrar çizerek belirtti ve 2003’deki SARS salgınında dahi hayvandan insana geçen bir vaka görülmediğini, insandan hayvana geçtiğine dair bulguların da çok ender görüldüğünü tekrar belirtti. Ayrıca Covid-19’un  SARS gibi insandan hayvana bulaşmadığına da özellikle değinen Dr. Haoating Chow bu konudaki yanlış ve gereksiz endişeye tekrar cevap vermiş oldu.

Retrieved from https://www.art.com/products/

Evcil dostlarımıza maske takmak yerine, eğer yürüyüşe çıkma alışkanlıkları varsa virüsün bulaştığı bir yerle temas etme ihtimaline karşın temizliklerine dikkat etmemiz yeterlidir.

Dr. Chow, evcil hayvanların taşıyabileceği diğer bakterilerden de kaçınmanın hayati önem taşıdığını, özellikle iç ve dış parazitlerin evcil sahiplerine sağlık açısından önemli ölçüde zarar verebileceğini söyledi. Öncellikle bu parazit ve bakterilere karşın gerekli aşıların yaptırılması gerekliliğini de vurguladı. Bir çok evcil sahibi bu uyarılara kulak asarak özellikle yürüyüşe çıkardıkları dostlarını eve döndüklerinde temizlemeye özen göstermeye başladı, özellikle pati ve ağız çevresi temizliği bu ve diğer her türlü virüs ve bakteriden kaçınmak için en önemli önlemlerden biri.

Dünya Evcil ve Küçükbaş Hayvanlar Veterinerlik Derneği  WSAVA ( World Small Animal Veterinary Association) evcil dostunuzu kendi sağlığınız ve onu korumak için kalabalık ortamlarda yürüyüşe çıkarmak yerine daha sakin yerleri tercih etmenizi, evcil dostunuzla temas etmeden önce veya sonra ellerinizi yıkamanızı, ayrıca onlarla şu sıralar özellikle ağız çevresinden daha az temas etmenizi ve kendi sağlığınız için kendinizi korumanızı tavsiye ediyor.

İnsan ve Hayvan Hakları Koruma Derneği, Medikal Veterinerlik Kurumu’dan Dr. Gail Hansen kovid-19’un hayvanlardan insanlara bulaştığına dair net bir kanıt bulunamadığını ama bu durum insanların ellerini daha sık yıkamasına ve evcil havanlarına daha çok dikkat etmesine öncülük etmeli dedi.

Retrieved from https://www.boredpanda.com/here-are-some-of-the-most-heartwarming-

Evcil Dostlarımızı Korumanın Yolları

Öncelikle elbette ki kedimizin, köpeğimizin, tavşanınızın veya diğer küçük dostlarımızı korumanın başlıca yolu genel temizliğimize ve onun genel temizliğine sürekli ve düzenli olarak dikkat etmek ile sağlanıyor.

Peki sıralayacak olursak bu temizlik unsurları neler olmalıdır bir bakalım hadi bakalım;

 

  • Evcil dostunuzla ilgilenecek aile üyesini belirlemek salgın onlardan kaynaklanmasa bile diğer bakteri veya hastalıklardan dolayı bağışıklığın düşmesini önceleyecektir. Ailedeki hasta bireyleri de bu şekilde korumaya alabilirsiniz.
  • Extra vitamin ve bağışıklığı artırıcı besin desteği ile bağışıklık sistemini destekleyebilirsiniz.
  • Aşılarının tam olduğundan emin olsanız dahi veterinerinizden konu ile ilgili tavsiye alabilirsiniz ve böylece birlikte evcil dostunuza özel bir koruma planı oluşturabilirsiniz.
  • Evcil dostumuzun tüyleri uzunsa veya kısaysa bile düzenli fırçalamak, fırçalarken antiseptik pudra veya kuru şampuan kullanmak tüylerin temizliği için tavsiye edilir. Veya cinsine göre özel bakım gerektiren bir yapısı varsa daha da dikkat etmek gerekir.
  • Evcil dostunuz üstelik bir de kronik bir hastalıktan şikâyetçiyse üstüne düşmek bile gerekebilir. Beslenmesini kontrol ederek iştahının yerinde olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Eğer kronik bir hastalık varsa almanız gereken önlemleri veteriner doktorunuza danışmalısınız.
  • Pati temizliği her zaman için önemlidir ama şu günlerde eğer köpeğinizi dışarı çıkarıyorsanız veya kediniz bahçeye çıkıyorsa mutlaka patilerini dezenfekte ederek temizlemelisiniz. Patiler uygun hijyenik pet mendil ile ve fırçalanarak temizlenebilir.
  • Ağız, burun ve çevresinin temizliğine de dikkat edilmelidir.

Veterinerinize danışarak elde edebileceğiniz antiseptik diş jelleri ile evcilinizin ağız ve diş sağlığını koruyabilirsiniz.

  • Kedinin yaşam alanı ve kullandığı eşyaların temizliğine özen göstermek bir diğer korunma önlemidir. Bunu sağlamak için ;
  • Kedinizin kumunu, kullanıyorsa köpeğinizin pedini veya tavşanınızın tuvaletini düzenli olarak temizlemelisiniz. Tabi ki evde kuş besliyorsanız onun da kafesini temiz tutmayı ihmal etmeyin. Her gün kum içindeki dışkıyı temizleyip yeni, temiz kumla kabı doldurmak ve eğer kabın çevresine bulaşan dışkı ya da pislik varsa alkollü hijyenik mendillerle temizlenmesi gereklidir.
  • Kuru mama kabını her gün kullanım sonrasında kontrol etmek ve kirliyse temizlemek gereklidir. Hatta hijyeni her ihtimale karşı tam anlamıyla sağlamak istiyorsanız her kullanımdan sonra kabın yıkanması daha iyi olacaktır.
  • Eğer yaş mama yiyorsa mama kabını her kullanımdan sonra mutlaka yıkamak gereklidir.
  • Mama kabının tuvalet alanından uzakta tutulması dışkı içerisindeki bakterilerin mama kabına ulaşarak onu hasta etmesini bu şekilde önleyebilirsiniz.
  • Su kabının her gün su tazelemesi sırasında yıkamak
  • Oyuncakların temizliğini kontrol etmek
  • Ve elbette hem evcil dostunuzun yaşam alanını hem kendi yaşam alanınızı temiz tutmak.

Kendimizin ve dostumuzun sağlığı için dikkat etmemiz gereken temel unsurlar bunlar ve çok basit !
Bunca yıl koruduk şimdi daha fazla koruma zamanı.

Kurallara uyalım #Evindekal

Sağlığınız sağlımız.

 

                Referanslar

[1] Ahmad, Tauseef, et al. “COVID-19: Zoonotic Aspects.” Travel Medicine and Infectious Disease, Elsevier, 27 Feb. 2020, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1477893920300740.

[2] Rusk, Lynn. “Can Your Pet Give You Coronavirus? Here’s What You Need to Know about Animals and Covid-19.” Worthing Herald, Worthing Herald, 13 Mar. 2020, www.worthingherald.co.uk/read-this/can-your-pet-give-you-coronavirus-heres-what-you-need-know-about-animals-and-covid-19-2450389?amp.

[3] “Which Species Transmit COVID-19 to Humans? We’Re Still Not Sure.” Which Species Transmit COVID-19 to Humans? We’re Still Not Sure. | The Scientist Magazine®, The Scientist Magazine, 16 Mar. 2020, www.the-scientist.com/news-opinion/which-species-transmit-covid-19-to-humans-were-still-not-sure-67272/amp.

[4] Full Fact. “Your Pets Almost Certainly Won’t Give You Covid-19.” Full Fact, 11 Mar. 2020, fullfact.org/health/can-animals-catch-coronavirus-from-humans/.

[5] Crystal Chan (Writer) |. “Can Our Pets Be a Source of COVID-19 Infection?” Youth.SG, 17 Mar. 2020, www.youth.sg/Peek-Show/2020/3/Can-our-pets-be-a-source-of-COVID-19-infection.

[6] Stieg, Cory. “Science Says Pets Can Buffer Stress, Boost Productivity and Help Keep You Healthy While You WFH.” CNBC, CNBC, 20 Mar. 2020,

www.cnbc.com/amp/2020/03/20/pets-make-you-less-stressed-more-productive-and-healthy-amid-covid-19.html.

[7] Shah, Sonia. “The Microbes, the Animals and Us.” Le Monde Diplomatique, 1 Mar. 2020, mondediplo.com/2020/03/05coronavirus.

[8] “Coronavirus (COVID-19) FAQ.” The Humane Society of the United States, www.humanesociety.org/resources/coronavirus-covid-19-faq.

Acil veterinerlik hizmetimizden yararlanmak için 7/24 Adana Acil Veteriner linkimize tıklayarak bilgi edinebilirsiniz.

Yazımızı puanlamayı unutmayın 🙂

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4.5]
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4.5]
2020-03-29T12:33:28+03:00

About the Author:

Yorum Yap