
Yaz ayları dışarıda daha fazla zaman geçirilen zamanlardır. Bu durum tüylü dostlarımızın da dışarıda daha çok zaman geçirmesi anlamına gelir. Ancak güneşli günler ve yüksek sıcaklıklar köpeklerde sıcak çarpması denen duruma neden olabilir.
İçindekiler
Köpeğiniz için dışarısı soğuk mu sıcak mı?
Köpeğinizin dışarıda olup olmamasını belirlemenize yardımcı olacak tablo oluşturduk. Bu tablo kış aylarında soğuk havalarda ve yaz aylarında sıcak havalarda dışarısının tüylü dostlarımız için ne kadar uygun olduğunu gösterecektir.
Isıya Ek Olarak Nem Faktörü
Soğuk havalarda olduğu gibi sıcak havalarda da güvenlik tablosunda birkaç uyarıyı dikkate almak gerekli. Kışın algıladığınız sıcaklığa göre ölçüm yapmak gerekiyorken, yani kışın nem ve rüzgar etkisi hesaba katılmalı. Yaz aylarında ise nemi hesaba katmalısınız. Havanın sıcak olması kadar nem oranı da hissedilen sıcaklık değerini arttıracaktır.
Yaş, Cins, Obezite Köpeğin Sıcaklığa Dayanıklılığını Etkiler
Dolaşmakta güçlük çeken yaşlı köpekler, güneşten çıkmada da zorlanabilirler. Yavaş hareket ettiklerinden sıcakta uyuya kalabilir ve bu durum onlar için tehlike oluşturabilir.
Brakisefalik yani kısa kafalı denilen (pug, boxer, terrier, gibi) ırkı köpeğiniz varsa, sıcaklık tablosunda +1 puan eklemeniz gerekmekte. Çünkü bu türlerin burunları küçük olduğundan nefes alıp verme verimlilikleri düşüktür. Sıcak çarpması riski en yüksek köpek cinsidir.
Isıya bağlı olarak hastalık insidansı ( hastalığa yakalanma hızı) yüksek olan chow chow, bulldog, french bulldog, cavalier king, king charles spaniel gibi türlerin sıcak çarpma olasılığı çok daha yüksektir.
Sıcak Çarpması Belirtileri
Sıcak çarpması semptomlarını kolay kaçabilir bu yüzden çok dikkatli olunmalıdır.
- Sıkıntılı görünmek,
- Nefes nefese kalmak
- Huzursuz davranmak
Yaygın belirtilerdir. Ancak bunları günün heyecanına işaret edebilir. Sıcak çarpması ilerledikçe, tüylü dostlarımız dengede kalmada zorluk yaşarlar. Daha yüksek belirti olarak diş eti pembeden maviye veya mora doğru değişebilir.
Sıcak Çarpması Tedavisi
Sıcak çarpması, acil veteriner bakımı gerektiren bir durumdur. Birçok hastalığın tetiklenmesine sebep olabilir.
Yüksek tedavilere rağmen dünyada sıcak çarpmasında ölüm oranı %50 civarındadır. Bu yüzden dostlarımızı sıcak çarpmasından önce korumanız daha önemlidir.
Köpeklerde Sıcak Çarpması Nasıl Önlenir
Sıcak çarpmasını önlemek ve yaz boyu güvenli bir şekilde dolaşmak isterseniz sıcaklık tablomuza çok dikkat etmeniz gerekmekte.
- Sıcak ve nemli havalarda kısa süreli ve yavaş adımlarla yürüyüş yapın. Sabahın erken saatleri veya akşam saatleri köpeğiniz için daha uygun olacaktır.
- Sıcakken köpeğinizin patilerinin zeminden temasını engelleyin. Yavru köpekleriniz için soğuma yeleği bile düşünülebilir.
- Uzun tüylü bir tür köpeğiniz varsa, köpek tıraşı yaptırmanız önemle tavsiye edilir.
NOT: Çocuklarımızı olduğu kadar evcil dostlarımızı da asla arabada bırakmayın.
Yorum Yap