Evcil dostlarımızın mutluluğu ve sağlığı hepimiz için oldukça önemli. Onlarla seyahat etmek ise oldukça hassas ve çoğu zaman karmaşık bir durum. Hem köpekler hem kediler seyahat sırasında ve sonrasında farklı açılardan zorluklar yaşıyor. Biz ise onlara olan sevgimizden dolayı bu zorlukları azaltmak ve hafifletmek istiyoruz. Birçok evcil hayvan severin kafasını karıştıran bu konu hem evcil dostunuzun fiziksel ve ruhsal sağlığı hem de güvenliği ve rahatı için birçok püf nokta barındırıyor.
Size ilk tavsiyemiz öncelikle psikolojik sağlığı için onu rahat hissettirmeniz. Bu yüzden seyahat öncesinde mutlaka veteriner kontrolüne gidin, yapılması gereken aşısı varsa yaptırın ve sağlığı için özellikle dikkat etmeniz ya da önlem almanız gereken bir durum var mı diye danışın. Seyahat sırasında sakin kalması için ilaç vermek solunuma olan olumsuz etkisi ve uçak seyahatlerinde sebep olduğu denge sorunları nedeniyle tavsiye edilmiyor. Bunun yerine seyahatten önce onunla oyun oynayın veya dışarıya uzun bir yürüyüşe çıkarın ki enerjisini atsın ve seyahat boyunca rahat rahat uyusun. Her ne kadar bunları yerine getirseniz de havaalanında yaşanılacak stres onun için kaçınılmaz. Etrafındaki yabancı kalabalık, gürültüler ve yabancı ortam onu gerecek ve huysuzluk yapmasına neden olacak. Bu sorunu tamamen ortadan kaldırmanız mümkün değil ancak en aza indirmek tavsiye edilenlerle elbette mümkün. Sırada yapılması gereken daha çok iş var…
Seyahat aracınız dikkat edilmesi gerekenleri belirleyen önemli bir faktör. Uçakla farklı otomobille farklı seyahat koşullarını göz önünde bulundurmanız gerekecek. Seyahat edeceği aracı ve araç içi koşulları göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca mutlaka küçük dostunuzu seyahat öncesinde duruma hazırlamalısınız. Yeme içme, stresini azaltma, fiziksel aktivitesini yapması konusunda onu kontrol etmeniz ve hazırlamanız gerekecek. Yol tutması denilen duruma yatkın olan hayvanlar için mideyi rahatlatacak önlemler veterinere danışarak alınabilir.
Seyahat sırasında mutlaka yanınızda su bulundurun ama çok aşırı gerekmedikçe içirmeyin yoksa tuvalet problemi yaşarsınız fakat hayati anlamda onu sakın susuz bırakmayın. Bu yüzden seyahatten önce yeme içme konusunda kısıtlama uygulamanız ve seyahatten en az 2 ya da 3 saat önce yemek ve suyu kesmelisiniz. Zaten küçük dostunuz bu süre içerisinde tuvalete gidecek ve mide ve bağırsakta sorun yaratacak bir şey kalmayacaktır.
Eğer kısa süreli bir seyahatse otomobil ile yapılabilir. Örneğin en fazla 3 ya da 4 saat uzaklıktaki bir yere arabanızla gidebilirsiniz. Elbette ki araç içinin düzenli havalanması ve gerekli ısıda olması gerek. Özellikle yaz aylarında klimalı ortam hem kediler hem de köpekler için olmazsa olmaz. Uzun tüyler ile sıcağa karşı daha da duyarlı olan dostlarımızı bu konuda rahatlatmalıyız. Ayrıca araç içinde düşme, çarpma ya da sürücüyü etkileyebilecek durumları önlemek için kafes kullanmak en doğrusu olacaktır. Tabi bir de göğüs tasması!
Evcil dostunuzla en rahat edebileceğiniz yolculuk havayolu ve tren seyahatleri, tabi ki çok uzun saatler boyunca olmamalı. Trenle veya uçakla seyahatte onu yanınızda taşıyabilirsiniz, ona da bilet alarak birlikte yan yana seyahat etmeniz belirli prosedürlerle mümkün. Bu sürece başlamak için ilk olarak veterinerinize gidip, seyahat etmesine engel olmadığını gösteren bir rapor almalısınız veya karnesine bu ibareyi yazdırıp, imzalatıp mühürletebilirsiniz. Evcil dostunuza çip taktırmak zorundasınız, bu uygulama kısa sürede kolayca veterineriniz tarafından yapılacaktır. Ayrıca özellikle kuduz ve iç – dış parazit aşılarını zamanında düzenli yaptırmış olmanız çok önemli, kesinlikle sorulacak ilk sorulardan ve eğer karnenizde bu aşıları yaptırdığınıza dair kaşeli ve imzalı işlenmiş düzenli sağlık işlemleri görünmüyorsa hem yurt içi hem yurt dışı seyahat etmeniz imkansız. Aşılarını seyahatten en az üç ay önce tamamlamış olmalısınız çünkü kuduz aşısı için ondan kan alınacak ve kanında kuduz olmadığının anlaşılması ve bunu gösteren bir raporun verilmesi için seyahat öncesinde yaklaşık olarak bu süreye ihtiyaç duyacaksanız. Bu aşamayı da tamamladıktan sonra, sıra yurt içi ve yurt dışında şart koşulan standart kafes ölçülerinde bir kafes ve tüm bu belgeler, karnesi ve ona aldığınız biletle birlikte onunla seyahate hazırsınız. Evcil dostunuzun kilosu da belirli standartlara göre belirleniyor ve bir üst sınırı var. Eğer dostumuz irice ve kilo olarak ağırsa yani üst kilo sınırını geçiyorsa onunla kabinde seyahat etmeniz mümkün olmayacaktır. Trenle seyahat için de bu prosedüre uymanız gerekiyor. Kendi biletinizi alırken onun için de rezervasyon yaptırmayı hatta önce istediğiniz uçuşa evcil hayvan alınması için uçak müsait mi diye sormayı unutmayın!
Havayolları şirketlerinin kabul kuralları şöyle;
- İlk olarak hangi havayolu ile seyahat edecekseniz, o şirketin internet sitesinden bilgilendirme formunu indirmeniz gerekli.
- Uçuş saatinden en az 6 saat önce uçuşunuzun evcil hayvan kabulüne uygun olup olmadığının onayını havayolu şirketinden almayı sakın unutmayın. Bizden size tavsiye kendi rezervasyonunuz sırasında ona da rezervasyon yaptırarak uçuşun müsaitlik durumunu sormanız ve evcil hayvan kabulünün onayını almanız en garantisi olacaktır. Çünkü her uçuşa evcil hayvan alınamıyor.
- Onun için de bilet aldıktan sonra (ilgili ücretler her havayolunun internet sitesinde belirtiliyor.) uçuş işlemleri için gerekli belgelerle kontura gitmeniz gerekiyor. Kafes üzerinde ad, soyad, evcil hayvan sayısı, evcil hayvanın adı, numaranızın yer aldığı bir bilgilendirme etiketi yapıştırın. Yanınızda mutlaka aşı karnesi, sağlık belgesi (uçuşa mani olabilecek herhangi bir sağlık sorunu olmadığını gösteren belge) olsun. Yurt dışı uçuşlar için ise tüm bu belgeler ve ayrıca kuduz için istenilen titrasyon testi sonucu ve evcil hayvanınızın çipi olduğunu gösteren barkod ile (çip takılma işlemi sırasında karneye işlenir.) kontura gitmeniz zorunludur.
- Evcil hayvanın 8 kg ağırlığı geçmemesi gerekir, aksi halde kabin içi uçuşa alınmaz ve kargo kısmında gider. Taşıma ücreti bagaj ücretine dahil değildir, yine kabin içi uçuşta olduğu gibi ona da bilet almalısınız.
- Kabul edilen standart kafes ebatları; 23 cm yükseklik, 30 cm genişlik, 40 cm uzunluktur. Bu boyutlar dışındaki kafes ve taşıma çantaları kabul edilmez. Eğer varsa yumuşak case ile taşınması daha az yer kaplaması açısından daha uygundur ama zorunlu değildir. Tavsiyemiz ise standart sert kafes ile taşımadır çünkü herhangi bir çarpma düşme durumunda evciliniz zarar görmez.
- Evcil hayvan 10 haftadan küçükse uçuşa alınmaz.
- Yurt dışına çıkışlarda gerekli onay ve giriş çıkış izinleri olmadan havayolu evcil hayvanı uçuşa almaz bu yüzden tüm gerekli evrakları topladığınızdan emin olun. Eğer yenilenmesi gereken eski tarihli belgeniz varsa yenileyin.
- Aynı uçakta hem kedi hem köpek veya hem kedi hem kuş veya hem köpek hem kuş taşınamamaktadır. Çok istisna durumlarda örneğin kuş ile köpeğin birbirlerine en uzak mesafede taşınması gerekir ki bu da uçuşa musaitlik ve yer konusunda kısıtlama doğuracaktır.
- Uçuşlara evcil hayvan olarak sadece kedi, ötücü kuşlar ve köpekler alınır. Eğer alerjisi olan bir yolcu sağlık durumunu belgelerse şartlar biraz değişmek durumda kalıyor. Eğer alerjisi olan yolcu sizden önce rezervasyon yaptıysa sizin rezervasyonunuz kabul olmaz.
- Gideceğiniz ülkenin evcil hayvan kabulüne yönelik özel koşulları varsa önceden araştırmayı unutmayın.
- Türkiye’ye özgü cins ve ırkların örneğin; Sivas kangalı, Ankara kedisi, Van kedisi gibi evcillerin ülkeden çıkışı özel izinle yapılmaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan onay almak zorundasınız.
- Aynı kafeste hayvan taşımanız tavsiye edilmez ve eğer evciller aynı cins, birbirleriyle yaşamaya alışkın ve toplam ağırlıkları 8 kg’ı geçmiyorsa izin verilebilir. 10 ile 24 haftalık evciller en fazla 3 adet olmak üzere ve kg sınırını aşmamak kaydıyla uçuşa alınabilir. Aynı kafeste 3 evcilden fazla taşınmaz. Eğer kargo bölümünde gidecek büyük ırklardansa 14 kg geçmemek şartıyla 2 birbirini tanıyan evcil tek kafeste seyahat edebilir.
- Bazı kedi cinsleri solunum problemi yaşadığı için öncelikle kabin içinde seyahate kabul edilir. Bunlar; persian, himayalan, burmese v.b. basık ve kalkık burunlu cinslerdir.
- Köpeklerde ise yine aynı sebepten dolayı pekinese, pug, shar pei, shih tzu, japanese spaniel, bulldog, boston terrier, boxer, brussels, griffin, mastif köpekler öncelikle kabin içi yolcuğuna alınır.
- Eğer evcil hayvan bir yardımcı köpekse o zaman alerjisi olan bir yolcu dahi olsa öncelik sizdedir. SVAN köpekleri her koşulda uçuşa alınır.
- Yardımcı SVAN köpekleri her uçuşa ücretsiz alınır. Tabi ki gerekli tüm belgeler ve eğitim sertifikası ile. Fakat uçuş öncesinde SVAN köpek eğitimine rağmen saldırgan tavırlar sergiliyorsa, bakımsız ve pisse uçuşa kabul edilmez.
- SVAN köpeğe mutlaka tanıtıcı tasma ve yelek takılmalı, uçuş boyunca da ayaklarınızın önünde oturtulmalıdır. Köpeğin koşum ipi mutlaka kemerinize takılı olmalıdır. Yolcu koltuklarına oturması kesinlikle yasaktır. Havlama veya diş gösterme durumunu önlemek için mutlaka ağızlık takılmalıdır
- Duygusal destek köpekleri ESAN köpekler ise sadece İstanbul ABD veya ABD İstanbul yönlü uçuşlara ücretsiz alınır. Başka aktarma uçuşları varsa bunlar ücretlendirilir. Mutlaka yanınızda kafes ölçü kurallarına uygun kafes bulundurun.
- Lisanslı bir akıl sağlığı uzmanından antetli kağıtla aldığı resmi belgeyle uçuşa gitmelisiniz.(belge yolcunun ilk planlı uçuş tarihinden itibaren 1 yıl geçerlilik içindir, 1 yıldan eski olmamalıdır)
Gerekli şartlar;
Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı’na göre yolcunun engelinin DSM 4 veya DSM 5 olarak belirtilmesi, yolcunun hava yolculuğu için ve gideceği yerdeki aktiviteler için bir duygusal destek veya psikiyatrik hizmet hayvanına ihtiyaç duyduğu bilgisinin ve değerlendirmeyi yapan kişinin lisanslı bir ruh sağlığı uzmanı olduğu ve yolcunun söz konusu uzmanın profesyonel bakımı altında olduğu bilgisinin verilmesi gereklidir.
Devlet veya diğer yetkili kurumlardan ruh sağlığı uzmanına verilen lisansın tarihi ve türü
Rapor İngilizce veya İngilizceye tercüme edilmiş olmalıdır.
- SVAN köpekleri için yukarıda belirtilen tüm kurallar (alerji konusu, uçuş öncesi saldırganlık ve bakımlı temiz görünmesi) ESAN köpekler için de geçerlidir. Ayrıca ESAN köpekleri için de mutlaka aşı karnesi, çıkış izni gibi diğer tüm evcil hayvanlardan istenilen belgelerin uçuşa kabul için kontura getirilmesi gereklidir.
Ne uçakla ne de başka bir toplu ulaşım aracıyla seyahate kabul edilmeyen bazı evcil hayvanlar ve ırklar var. Örneğin; pitbull terrier, american staffordshire terrier, bull terrier, japanese tosa, dogo argentino, doberman, pincher doberman, rottweiller cinsi köpekler uçuşlara tehlike oluşturacağı düşünülerek kabul edilmiyor. Ayrıca sekiz haftalıktan küçük kedi ve köpekler, emziren kedi ve köpekler, hamile evcil hayvanların tamamı uçuşlara alınmıyor. Sekiz haftadan büyük kediler ise 12 haftalık olana dek veterinerden alınan özel izinle uçabiliyor.
Seyahate giderken onun da eşyalarını almayı unutmayın.
Yanınıza gittiğiniz yerde onu evinde hissettirmeniz kendisini güvende hissetmesi için çok önemli. Aksi halde huysuzlanabilir ya da depresif bir hale bürünebilir. Yanınıza onun sevdiği birkaç oyuncağı, sevdiği battaniyeyi, mama kabını, su kabını almayı unutmayın. Böylece gittiği yerde daha az yabancılık çeker.
Eğer araba ile seyahat edilecekse seyahatten önce onu arabayla güzel bir gezintiye çıkararak arabaya karşı olan olumsuz duygularını olumluya çevirebilirsiniz. Böylece yolculuk sırasında araç içinde daha az problem çıkaracaktır. Araba yolculuğunda 2 ya da en geç 3 saatte bir mola verin. Bu onu hem fiziksel hem ruhsal olarak rahatlatır. Kesinlikle onu arabada yalnız bırakmayın, sağlığı açısından çok tehlikeli olabilir. Vücut sıcaklığı ve solunumu seyahat sırasında zaten zorlanacak üstüne bir de kapalı bir arabada sıcakta oksijensiz kalması çok kötü olacaktır.
Yorum Yap