İçindekiler
Kedilerde corona virüsü belirtileri, corona virüsü kediden insana geçer mi? gibi sorularla Kedilerde corona virüsü hakında bilinmesi gerekenler
Günümüzde insanlarda bulaşıcı olan, aynı isimdeki farklı bir virüs oldukça gündemde olsa da bir diğer adaşı olan corona virüsü de kedilerde görülmektedir. Aynı isimdeki bu iki virüsün birbirleriyle ilgisi yoktur. Kedilerde görülen corona virüsü kedilerin bağışıklık sistemine etki eder.
Corona virüsü fip hastalığına dönüştüğünde tedavisi yoktur. Hastalığa tam ve kesin tanı için bir çok test yapılması gerekir. Fip hastalığı sadece kedigillerde görülmektedir ve diğer hayvanlara ya da insanlara geçmez. Hastalık, 6- 23 ay arası yavru kedilerde ve 5- 13 yaş arası yetişkin kedilerde daha yaygın görülür. Yine de her yaşta görülme olasılığı vardır. 14 yaşın üstü kedilerde, yaştan dolayı bağışık sistemi zayıflamaya başladığından risk artmaktadır. Kedi ırkları bazında ele alındığında hastalık, sadece bazı bağışıklığı yüksek türlerde daha nadir görülmektedir.
Hastalığa neden olan corona virüsü, RNA virüsüdür ve bahar geçişlerinde daha sık gözlemlenmiştir. Virüs eğer mutasyona uğramaz ve fip hastalığına dönüşmezse, tehlikesi yoktur. Kedilerin çoğunda virüs görülmesine rağmen, her zaman fip’e dönüşmez. Corona virüsü, yetişkin kedilerde yaygın görülen bir virüstür. Corona virüsü, kedilerin çoğunluğunda görülür ancak her zaman fip hastalığına dönüşmez ancak fip hastalığına neden olduğunda oldukça ciddi bir sağlık sorunudur. Virüs yavru kedilerde de görülür ama yavrularda daha nadir görülür çünkü yavru henüz annesinin korumasında olduğundan dış etkenlere çok daha az maruz kalır.
Yazımızı puanlamayı unutmayın 🙂
CORONA VİRÜSÜ VE FİP NEDİR?
Corona hastalığının ne sebeple ya da nasıl fip hastalığına dönüştüğü henüz bulunamadı. Corona virüsü, temas halinde, hasta hayvanın dışkısından ya da yemek kabından hatta hasta kedinin kullandığı tüm eşyalardan, diğer sağlıklı kediye geçer. Ayrıca kediler birbirlerini temizlemek için yalarlarsa da bulaşır. Teşhis için kedinizi veterinere götürmeniz ve test yaptırmanız gereklidir. Yapılan testte, ancak corona virüsü tespit edilir fakat bulunan corona virüsünün türü belirlenemez. Tanı testlerinde, kedinin metabolizmasında virüse karşı oluşan metaboliklerin düzeyine bakılır.
Corona virüsü ikiye ayrılır.
Enterik corona virüsü: bağırsaklarda yaşar ve çoğalır. İshale neden olabilir. Bu yüzden birden fazla kedi aynı kum kabını paylaşıyorsa, virüs çabucak yayılacaktır.
Fip hastalığına neden olan corona virüsü: hasta kedideki corona virüsünün mutasyona uğramış halidir. Nedeni henüz bilinmemektedir. Bilimsel verilere göre, corona virüsü, %2 – %10 oranında mutasyona uğrar ve fip hastalığına neden olur. Bu mutasyonun nasıl oluştuğuna dair viroloji bilimi herhangi bir kesin bilgi sunamamıştır. Yani corona virüsü taşıyan kedilerin %92-%98’ inin fip’den etkilenmediği belirlendi. İki türü vardır.
Göğüs veya karın kısmında sıvı birikmesi, bu yüzden bu türüne ıslak fip denilmektedir.
İç organlarda büyüme görülebilir, bu türüne de kuru fip denilmektedir.
Alyuvarlara yerleşen virüs bütün vücuda yayılır ve bağışıklık sistemini çökertir. Kan damarlarında deformasyon meydana gelir, bu durum da karın bölgesinde ve dokularda sıvı birikmesine neden olur. Gözlerde de hasar görülebilir.
Fip Belirtileri: ateş, kusma, iştah kaybı, ishal, nöbet, hızlı kilo kaybı, tüy renginde değişme, tüylerde kalitesizleşme, burun renginin solması, başlıca belirtiler olarak biliniyor.
FIP HASTALIĞININ AŞISI VAR MI?
Hastalığın aşısı yoktur, şeklinde bilgiler ileri sürülse de hastalığa karşı Primucel adında bir aşı geliştirildiği de biliniyor. Bu aşı, kediyi hastalıktan %50- %60 oranında koruyor. Ancak aşı, 16.aydan itibaren kullanılabiliyor. Kedinin bağışıklığını yüksek tutarak ve diğer aşılardan yaralanarak, hastalıktan korunmaya çalışılabilir. Bu yüzden tüm yavru kedilerin, kedi gribi, kuduz, kedi panlökopeni virüsü ve kedi herpes virüsü ile kedi kalisivirüsü aşısı yapılmalıdır.
TEDAVİSİ NEDİR?
Hastalığın tedavisi yoktur. Ancak hastalık süresince, hastanın hayat kalitesi daha rahat hale getirilebilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar, vitamin desteği ve antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Karın bölgesinde sıvı birikmesi varsa, sıvı alınarak solunumun rahatlaması sağlanabilir.
FIP’DEN KORUNMA
En başta temizlik çok önemlidir. Virüs salya ve dışkıyla bulaşır, bu yüzden kedinin yaşadığı ortam temiz tutulmalıdır. Virüs 4-6 hafta arası pasif dönemindedir, bu dönemde hasta kedinin kumu , mama kabı ve diğer eşyaları, sağlıklı kedilerin eşyalarından ayırmak gerekir.
Beslenme, bir diğer önemli etkendir. Besin değeri ve vitamin yönünden zengin beslenme ayrıca antioksidan kullanımı, hastalığın sağlıklı kedinin korunmasına az da olsa yardımcı olur.
Stres, corona virüsünüm fip’e dönüşmesinde oldukça etkilidir. Kedinin psikolojik olarak sağlıklı olması ve kedinizi ev içinde ya da dışarıda stresten olabildiğince uzak tutmanız da hastalıktan korunmada oldukça etkili olacaktır.
Yorum Yap