Kedilerden Müzisyen Olabilir Mi?

, Kedi BakımıKedilerden Müzisyen Olabilir Mi?
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Kedilerin kulakları, insan kulağından çok daha fazlasını duyar çünkü kedilerin kulakları daha geniş frekans aralığına sahiptir. Kedi bir farenin çıkardığı en tiz sesi ya da bir böceğin yürüyüşünü duyabilir. Peki kedi kulaklarının algıladığı frekans aralığı nedir?

İnsanların duyabildiği en yüksek frekans 20 -20,000 hertzdir, kediler ise 100 ila 60.000 hz kadar çıkan tiz sesleri duyabilirler. Kedilerin kulak zarlarının arkasındaki rezonans odacıkları büyüktür ve bu odalar birbirinden ayrı iki bölme halindedir bu yüzden kulak zarını titreten frekans aralığı da geniştir. Ayrıca sesin kaynağını da anında belirlerler, kedilerin dış kulakları bağımsız olarak hareket edebildiğinden, kediler sesin kaynağını ve yönünü bizden daha net anlar. Kedilerin ataları küçük kemirgen avcılar olduğundan duyma yetileri çok gelişmiştir. Bu üstün duyma yetisiyle kediler, yarasaların yön bulmak için kullandıkları ses ötesi (süpersonik) dalgaları da algılar. Süpersonik ses dalgalarına varana dek algılayabilen kediler elbette ki insanların duyabildiği ses frekans aralığındaki tüm sesleri de duyar. Kediler toplamda 11 oktav duyabilirler.

Peki kediler müzisyen olabilir mi?

Kediler geniş bir frekans aralığı duyma yetisine sahip olsa da veya kedi için herhangi bir sesi taklit etmesi çok kolay olsa da, istenilen melodiyi söylemesini veya herhangi bir müzik aletiyle çalmasını öğretmek biz insanlara göre imkansızdır. Fakat, belki de zaman içinde bilimsel olarak bu konuda yeni bilgiler edindiğimizde, kedileri müzisyenler olarak eğitebilir ve bizler için belki de duyamayacağımız frekansta besteledikleri müzikleri dinleyebileceğiz.

Kedilerin duyma yetisini körelmemesi veya tamamen kaybolmaması için dikkat edilmesi gereken hastalıkları, ayrıca önlemleri hakkında kedi sahipleri bilgi edinmeli ve evcili takip etmelidir.

Kedilerde Görülen Kulak Hastalıkları

Kedilerin kulakları düzenli temizlenmelidir ama evde kedi sahibinin temizlemesi yerine bir veterinerin bunu yapması daha sağlıklı ve güvenlidir. Kedinin kulakları kedi sahipleri tarafından düzenli gözlemlenmeli ve eğer kirlilik varsa veterinere danışması veya götürmesi en doğrusu olacaktır. Düzenli temizlik yapılmazsa kulak kirliliği kuşak iltihabına sebep olabilir. Kulak iltihabı, kula zarı ile kulak kepçesi arasındaki kısımda oluşur ve kulak kanalındaki bu kirlerin ve iltihap akıntısının temizlenmesi gerekir, eğer temizlenmezse kulak zarı zarar görebilir.

Kedilerde sıkça kulak uyuzu görülür. Kulak uyuzu mikroskobik bir canlıdır. Kulak ve çevresinde yaşayan parazit canlılar kulak iltihabına neden olabilir. Uyuz hastalığı kedi ve köpekler arasında bulaşıcı olsa da insana geçmez. Aynı yerde barınan evcillerden birinde uyuz görülmüşse oradaki tüm evciller tedavi ettirilmelidir. Kediniz kulaklarını fazlaca kaşımaya başladıysa hastalıktan şüphelenmeye başlayabilirsiniz. Kulak içinden koyu renkli bir akıntı varsa kulak iltihabı başlamış olabilir. Genç ve dışarıda yaşayan veya dolaşmaya çıkan evcillerin başka hayvanlarla teması sonucunda hastalık bulaşır. Uzun süre tedavi edilmeyen uyuzlar sağırlığa neden olabilir. Aşırı kaşıntı sonucunda hassas kulak derisinde oluşabilecek yırtıklarda başka enfeksiyonlar da oluşabilir. Örneğin mantar enfeksiyonu bunlardan biridir.

Kulak kepçesinden zarına doğru ortam karanlıklaştığı ve nemlenmeye başladığından kulağın içi mantarların yaşaması ve üremesi için elverişli haldedir. Mantar enfeksiyonu tedavi edilse de tekrarlayabilir ama hayvandan hayvana bulaşmaz. Bazı mantar enfeksiyonları deride kabuklar oluşturabilir ve tüy kaybı görülebilir. Orta kulakta da iltihap oluşabilir, kedi kafasını hasta kulağı aşağı bakacak şekilde sarkıtmaya, hareket ederken denge kaybetmeye, ağır işitmeye ve kusmaya başladıysa orta kulakta iltihap olabilir. Orta kulakta oluşan iltihap eğer kulak zarını az tahrip ettiyse tamamen iyileşme sağlanabilir ama eğer tahribat çoksa kedi duyma yetisini tamamen kaybedebilir.

Dış kulakta ise, kedi kavgalarının sonucunda oluşan yaralar ya da hassas kulak derisinin güneşte yanması durumları görülür. Ayrıca donma da görülebilir. Tümör ve apseler de dış kulak için diğer tehditler arasındadır. Kulak ucu kanseri adı verilen bir kanser türü de kedilerde sıkça görülmektedir.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
2020-01-21T14:53:47+03:00

About the Author:

Yorum Yap