Scotish Fold Kedisi

, SağlıkScotish Fold Kedisi
Click to rate this post!
[Total: 16 Average: 4.6]

(Scotish)Scottish ya da scottish fold ismiyle bilinen kedi cinsine karşı kedi severlerin düşkünlüğü malum… Çok sevimli bir görünüşe sahip olan bu kediler etrafındaki herkesi hem fiziksel özellikleri hem de karakterleriyle büyülüyor. Şarkı söylercesine miyavlayan scottish kediler iletişime açık karakterleri sayesinde ortamdaki insanlarla kolayca anlaşıp kaynaşıyor.

Yazımızı puanlamayı unutmayın 🙂

Click to rate this post!
[Total: 16 Average: 4.6]

Bu popüler evcil dostumuzun atalarının hikayesi oldukça ilginç. 1961’ de İskoçya’ nın Tayside Bölge’ sindeki Petshire’ ın Coupar Angus kasabası yakınlarında yaşayan William Ross adlı bir çiftçi tarafından ilk kez tesadüfen keşfedildi. Fakat bazı kaynaklarda ilk kez 1796’ da İngiliz bir denizcinin bu cinsi Çin’ den getirdiğinden de bahsedilmektedir.

Ross, komşusunun evinde kıvrık kulaklı Susie isminde bir kedi görür. Onun farklı kulaklarından kaynaklanan farklı görünüşünü yüzünden Ross, Susie’ nin anne ve babasını aramaya başlar. Ross, Susie’ nin annesini bulur ama anne, yavru ile aynı renkte yani beyaz olmasına rağmen kulakları diğer kedilerinki gibidir, normaldir. Kıvrık kulaklı Susie’ nin babasını ise bulamamıştır. Ross’ un Susie ile tanışmasından bir yıl sonra Susie iki yavru doğurur ve bu yavrular da Susie gibi kıvrık kulaklıdır. Bu yavrulardan birini çiftçi Ross sahiplenir.

William Ross, bu kedinin özel bir cins olduğunu düşünerek Susie’ nin yavrusu Snooks’ dan yeni yavrular edinerek bu cinsi çoğaltmaya ve yetiştirmeye başlamıştır. Ross, Snooks ile birçok yarışmaya da katıldı. 1978 yılında en sevilen ve bakılan ırklar dalında birincilik ödülü aldı. Ross, bu cinsi Amerika’ nın bilinen kedi ırkları kuruluşlarından Governing Council Of The Cat Fancy’ ye (GCCF) kaydettirdi fakat 1971 yılında kuruluş, cinsin genetik mutasyon sonucunda ortaya çıkan kuyruk sakatlanması, kulak enfeksiyonu, uyuz ve sağırlık gibi rahatsızlıkları yüzünden kaydı iptal etti. Cins bazı kaynaklarda Scottish, bazılarında Scottish Fold veya Highland Fold isimleriyle bilinir. 1980 yılı itibariyle de ayrı bir kedi ırkı olarak ACF, CCF, CFA gibi birçok bilinen kuruluş tarafından da kaydı kabul edilmiştir.

Bir kedinin Scottish olarak kaydedilmesi için sadece kulaklara değil tüy ve göz rengi, anne baba genleri, kısa veya uzun tüylü oluşuna da bakılır.

SAĞLIK SORUNLARI VE BAKIMI

Scottish kedileri diğerlerinden ayıran farklı, içe doğru kıvrık kulakları aslında genetik bir mutasyondur ve sadece kulaklarda değil tüm iskelet sistemini ve vücudun diğer kısımlarını etkilemektedir. Bu genetik mutasyon sonucu oluşan bazı sağlık sorunlarına sahip olan bu cinsin yetiştirilmesi ve çoğaltılması halen tartışmalı bir konu.

Bu sağlık sorunları yüzünden çok acı çeken yavru kedilerin bu durum bilindiği halde dünyaya getirilmesinin ne kadar riskli olduğu hayvan severler tarafından uzun zamandır tartışılıyor.

Carnivor Hastanesi Genetik Araştırmacısı Dr. Nail Todd cins üzerine genetik araştırmalar yaptı. Sonucunda ise 3 yavruyu yetiştiricilere teslim eder. Sonrasında ise cinsin üremesi ve çoğaltılması bu 3 yavru üzerinden sağlanır.

Scottish Fold kediler çiftleştirilirken asla aynı cins ile çiftleştirilmez. İki scottish kedinin çiftleşmesiyle dünyaya gelecek yavru ya da yavrularda cinsin genetik bozukluğu daha baskın halde ortaya çıkacak ve daha çok rahatsızlığa daha şiddetli bir yatkınlık olacaktır. Bu yüzden scottish kediler genellikle British Shorthair cinsi kedilerle çiftleştirilir.

Bu cinsin seçimi ise iki cinsin genetik yapısının birbirine benzemesidir. Zaten scottish kedilerin scottish kedilerle çiftleşmesi uluslararası kuruluşlarca yasaklanmıştır. Aksi halde, yavruda kıkırdak yapısı bozukluğu, iskelet yapısında bozukluk görülür.

  • Kuyruk kısa, küt ve esnek olmayan bir haldedir.
  • Sırtta kamburluk, ayaklarda anormal kemik büyüklükleri görülebilir.
  • Genellikle Scottish kediler ergenliğe geç girer ve yetişkinlik çağına geç ulaşır, bu yüzden sekiz aydan itibaren çiftleştirilir.

Scottish Fold’ un sağlık sorunları arasında konjenital osteodistrofi denilen omurga ve kemik rahatsızlığı görülebilir. Bu sağlık probleminde doğuştan kemik ve kıkırdak yapısı etkilenir. Kemikler rahatsızlık sonucunda zamanla kalınlaştığından hareketlilik azalır. Kulakların kıvrık olması da bu rahatsızlığın genlerde oluşundan dolayıdır. Kulaklarda doğuştan kıkırdak oluşmamaktadır. Bu hastalığa sahip kediler çok fazla ağrı çeker ve yaşamları boyunca ciddi acılar çekerek yaşar.

Kıvrık kulakları düzenli olarak tavsiye edilen yöntemle temizlenmelidir.

Böylece kulak kirliliğinden kaynaklı oluşabilecek kulak rahatsızlıkları önlenmiş olur. Kulaklarında sürekli olarak bir akıntı oluşabilir. Akıntının artması veya koyulaşması halinde veterinere danışmanız gerekir. Kulaklarda enfeksiyon veya uyuz oluşabilir.

  • Ömürleri 13 ila 15 yıldır.
  • Kulaklarında doğuştan var olan duyma ile ilgili herhangi bir problem yoktur, sanılanın aksine scottish kediler sağır değildir.
  • Sadece beyaz renkli olanlarda bazen sağırlık görülebilir.
  • Kulakları ilk doğduklarında kıvrık değildir.
  • Sakin yapısı nedeniyle obeziteye ve kalp rahatsızlıklarına yatkındır.

Missouri Üniversitesi’ nde Dr. B. Gandolfi tarafından yapılan (University of Missouri) araştırma ile cinsteki mutasyon farklılığı “ fold “ kelimesi ile kayıtlara geçilmiştir. Bükük, düşük anlamına gelen “fold” kelimesinin anlamından da anlaşıldığı üzere bu ırkın özelliği düşük kulaklarıdır fakat bu durum aslında genetik bir bozukluk olduğundan bu cins kediler için azap olabilir. Bir kedinin scottish fold olarak kayda alınabilmesi için düşük kulaklı olması gerekir.

FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

  1. Orta büyüklükte, erkekleri 4 ila 6 kilo dişileri ise 2,5 ila 4 kilo civarında bir kedi türüdür.
  2. En önemli özelliği herkesin bildiği üzere içe doğru kıvrık olan kulaklarıdır.
  3. Kafaları yuvarlak, gözleri ise yuvarlak ve orta büyüklüktedir.
  4. İsminden de anlaşılacağı üzere kısa tüylüdür, ayrıca longhair diye bilinen uzun tüylü türü de vardır. Tüy rengi çeşitlilik gösterir. İki renkli olabilirler. Genellikle beyaz, tekir – beyaz, krem, duman rengi veya turuncumsu sarman renkte olanları yaygındır.
  5. Göz renkleri tüy renklerine göre değişir. Bakır, sarı, mavi gözlü olanları vardır.
  6. Uyumlu, sakin, cana yakın, oyuncu, zeki kedilerdir.
  7. Tüy dökmesi normaldir, aşırı şekilde tüy dökmez. Bakımı bu açıdan zorlu değildir, haftada 2 kez fırçalamak yeterlidir.

KARAKTERİ

  • Çocuklarla, yabancılarla ve köpeklerle çok iyi anlaşır.
  • Kolay öğrenen, eğitilebilir bir karakteri vardır.
  • Usludur, bir yerlere tırmanıp, eşyalarınızı kırıp dökmezler.
  • Top oynamayı çok severler fakat çabucak yoruldukları için oyunu bırakıp uyuklamaya başlarlar.
  • Karakterinin hassas noktası ise tek bir kişiyi sahip olarak benimser ve herkesle iyi anlaşmasına rağmen o kişi haricinde başka birini sahip olarak kabul etmez.
  • Kucakta olmayı fazla sevmezler ama yakınınızda bulunup sizinle vakit geçirmeyi ve oyun oynamayı çok severler.
  • Evde ya da bahçede yetiştirilebilir.
  • Yalnızlıktan ise hiç hoşlanmaz.

REFERANSLAR

Scottish Fold Cat Breed – Facts and Personality Traits: Hill’s Pet, August 10 2020

Scottish Fold Cat Breed, Purina, August 10 2020

About the Scottish Fold, The Cat Fanciers Association Inc., August 10 2020

Scottish Fold Cats: Pet Health Insurance & Tips, Nationwide Pet Insurance, August 10 2020

Scottish Fold Kedisi Özellikleri ve Bakımı – Kedi Blog, August 10 2020

  • https://www.petcim.com/scottish-fold-ozellikleri-1

SCOTTİSH FOLD, Petcim.com, August 10 2020

  • https://ajanimo.com/scottish-fold-kedi-cinsi-ozellikleri-karakteri-ve-bakimi/

Scottish Fold Kedi Cinsi, Özellikleri, Karakteri Ve Bakımı, Anajimo, August 29 2019

  • https://kediblog.com/scottish-fold/

Scottish Fold Kedisi Özellikleri ve Bakımı – Kedi Blog, August 10 2020

Click to rate this post!
[Total: 16 Average: 4.6]
2021-01-08T09:27:18+03:00

About the Author:

Yorum Yap